Bebekler Ne Zaman Emekler? Nasıl Emeklemeye Başlar

Minik bebeğiniz artık gün geçtikçe büyüyor ve güçleniyor. Gözlerinizin önündeki o küçük adam ya da küçük prensese artık durduğu yer dar gelmeye başlayacak. Merak duygusu , çevreyi tanıma isteği ile birleşecek ve doğası gereği yer değiştirmeyi öğrenecek. Belki bir kerede başaramayacak ama uzun denemeler sonrasında elbet bir gün başaracak. Bu yazımızda bebekler ne zaman emekler ve nasıl emeklemeye başlar konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Emekleme, oturma ile yürüme arasında bir geçiş dönemi olarak kabul edilir. Bebeğinin bağımsız hareket etmeye başlamasının ilk adımlarından biridir. Hatta bunu anne baba otoritesine ilk başkaldırı olarakta görebilirsiniz. Çünkü emeklemeye başlama çabası artık onun sizin koyduğunuz yerde durmayacağının canı nereye isterse oraya gideceğinin bir göstergesidir.

erkek bebekler emeklemeye ne zaman başlar en geç ne zaman emekler

Emeklemenin Bebeğe Kattıkları

Emekleme, bebeğinin motor becerilerinin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu süreçte bebek:

  • Kaslarını güçlendirir : Kollar üzerinde vücudunun durabilmesi için kol kaslarının o küçük bedeni ve bedene göre nispeten büyük kafayı kaldırabilmesi gerekir. Bu da ancak kasların güçlenmesi ile mümkün olabilir.
  • Koordinasyonunu geliştirir : Emekleme işlemi biz yetişkinler için oldukça kolay gözükse de bir bebek için oldukça karmaşıktır. Çünkü ilerleyebilmek için hem kolunu hem bacağını aynı anda ileri doğru çapraz bir şekilde atabilmelidir. Yani sol kol ileri gidiyorsa , sağ bacağı da ileri sürüklemeyi öğrenebilmelidir. Bu da vücut koordinasyonu gerektirir.
  • Çevresini keşfetmeye başlar : Emekleyen bebek artık çevre merak duygusunu tatmin etmeye başlar. Neyi merak ediyorsa oraya doğru gider ve çevresindeki objeleri tek tek keşfetmeye başlar. Artık anne babanın verdiği oyuncaklar eskisi kadar önemli değildir onun için. Çünkü çevresinde binlerce farklı nesne keşfedilmek üzere onu beklemektedir.

Bebekler Ne Zaman Emekler ?

Bebeğinin gelişim sürecinde emekleme, önemli bir kilometre taşıdır. Genellikle bebekler 6 ila 10 ay arasında emeklemeye başlar. Ancak, her bebek benzersizdir ve bu süre kişiden kişiye değişebilir. Bebekler en erken 5 ay civarında emeklemeye başlayabilirken, bazıları 13 ay gibi daha geç bir dönemde emekleyebilir. Hatta bazı bebekler hiç emeklemeden doğrudan yürümeye geçebilir.

Bebekler En Erken Ne Zaman Emekler?

Bebekler genellikle 6-7 aylıkken karın üzerinde hareket etmeye başlarlar. Bu dönemde, karın kaslarının güçlenmesiyle birlikte, ellerini ve ayaklarını kullanarak kendilerini öne doğru itebilirler. Bazı bebekler 5. ayda bile emeklemeye başlayabilir, ancak bu daha nadir görülen bir durumdur.

Yaklaşık 7-8 aylıkken dizlerini altlarına çekip sallanmaya başlarlar. Bu hareket, emekleme için bir ön hazırlık olarak görülür. 8-10 aylık bebekler ise ellerini ve dizlerini kullanarak klasik emekleme hareketini yapmaya başlarlar.

İlginizi Çekebilir : Bebekler Neden Ağlar ? Bebeklerin ağlamasına 10 sebep

Bebekler En Geç Ne Zaman Emekler?

Bebeklerin büyük çoğunluğu 10 ay civarında emeklemeye başlar. Ancak 13. ayda bile emeklemeyen bebekler olabilir. Hatta bazı bebekler hiç emeklemeden doğrudan yürümeye başlayabilir. Bu durum tamamen normaldir ve bebeğinin gelişimine göre değişebilir.

Eğer bebeğin 10-12 ay arasında hala emeklemeye başlamadıysa ve motor becerilerinde belirgin bir gecikme olduğunu düşünüyorsan, bir çocuk doktoruna danışmak faydalı olabilir.

Erkek Bebekler Ne Zaman Emekler ?

Genellikle erkek bebeklerin motor becerileri kız bebeklere göre biraz daha yavaş gelişebilir. Ancak bu kesin bir kural değildir. Bazı araştırmalar, erkek bebeklerin daha fazla enerji harcadığını ve hareketli olduklarını gösterse de emekleme sürecinde ciddi bir fark bulunmaz. Erkek bebekler de genellikle 6-10 ay arasında emeklemeye başlar.

Kız Bebekler Ne Zaman Emekler?

Kız bebekler, motor gelişim açısından genellikle erkek bebeklerden biraz daha hızlı olabilir. Bu nedenle bazı kız bebekler 5-6 aylıkken emeklemeye başlayabilir. Ancak yine de her bebeğin gelişimi farklıdır ve kız ya da erkek fark etmeksizin 8-10 ay arasında emekleme süreci başlar.

bebekler ne zaman emekler kız bebekler ne zaman emekler

Bebeğin Emeklemesini Desteklemek İçin Ne Yapabilirsin?

Bebeğinizin emekleme sürecini yönetmek elinizde. Yapacağınız küçük dokunuşlar ile bebeğinizin bu süreci kavramasına ve ihtiyacı olan güce bir an önce kavuşabilmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinin emeklemesini teşvik etmek için kullanabileceğiniz bazı yöntemleri aşağıda sizler için sıraladık.

  1. Karın Üstü Zamanı (Tummy Time):
    Bebeğini sık sık karın üstü yatırarak sırt, boyun ve kol kaslarının güçlenmesini sağlayabilirsin.
  2. Destekli Oturma:
    Bebeğini destekleyerek oturtman, sırt ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.
  3. Oyuncaklarla Teşvik Etme:
    Bebeğinin ilgisini çekebilecek oyuncakları biraz uzağına koyarak ona ulaşmasını sağlayabilirsin.
  4. Model Ol:
    Sen de yere oturup emekleme hareketleri yaparak bebeğine örnek olabilirsin.
  5. Yumuşak Bir Zemin Sağla:
    Emekleme sürecinde bebeğinin rahat hareket edebileceği bir alan oluşturmalısın.

Bebekler Emeklemeye Nasıl Başlar?

Bebekler ne zaman emekler sorusuyla beraber bir de bebekler emeklemeye nasıl başlar sorusunu cevaplandıralım. Bebeklerin emeklemeye başlaması için bir takım fiziksel becerileri kazanmış olması gerekir. Bu fiziksel becerilerinden başlıcaları ;

  • Başını dik tutabilme,
  • Karın, sırt, kol ve bacak kaslarının güçlenmiş olması,
  • Kollarını ve bacaklarını dengeli bir şekilde hareket ettirebilme becerileridir.

Bu beceriler için doğumdan itibaren yapılan egzersizler, başını kaldırma, sağa sola dönme çabaları oldukça önemlidir.

Bebek Emeklemeye Başladığında Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğiniz emeklemeye başladığında artık ebeveyn olarak yeni bir boyuta geçmiş bulunuyorsunuz demektir. Artık o sizin bıraktığınız yerde kalan sizi bekleyen bebeğiniz değil. Her ne kadar emeklemeye başladığı için sevinmiş olsanız da artık sorumluluğunuz daha da arttı demek oluyor bu. Çünkü bebekler ne zaman emeklemeye başlarsa , kendilerine ve çevreye zarar vermeye o zaman başlarlar.

Bebeğin emeklemeye başladığında evde bazı güvenlik önlemleri alman gerekir. Çünkü bebeğin artık daha hareketli ve meraklıdır. Şunlara dikkat etmelisin:

  • Sivri cisimleri bebeğinin ulaşamayacağı yerlere koy.
  • Elektrik prizlerini kapat.
  • Temizlik malzemeleri gibi zararlı maddeleri kilitli dolaplara kaldır.
  • Merdiven başlarına güvenlik kapısı koy.
  • Emekleme alanının temiz ve hijyenik olmasına dikkat et.

Bebekler Ne Zaman Emekler Sık Sorulan Sorular

Bu yazımızda sizlere bebekler ne zaman emekler sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bir bebek en geç ne zaman emekler , en erken ne zaman emekler , erkek bebekler ne zaman emekler ve kız bebekler ne zaman emekler konusunda tek tek açıklamaya çalıştık. Ayrıca bebeklerin nasıl emeklemeye başladığı konusuna değindik ve sizlere düşenleri anlattık. Yazımızda eksik gördüğünüz bir yerler varsa bize iletişim bölümümüzden ulaşabilir ya da bu yazının altına yorum yazarak söylemek istediklerinizi bize ulaştırabilirsiniz.

Bizi takip edebileceğiniz sosyal medya hesaplarımız : İnstagram || Tiktok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.